SEO: Hva er det egentlig?

SEO/Search Engine Optimization, på norsk kjent som søkemotoroptimalisering er å benytte metoder som forårsaker at en eller
flere nettsteder oppnår en bedre synlighet eller “ranking” på søkemotorens resultatsider (f. eks. Google). Har du en egen blogg eller en nettside/nettbutikk du ønsker å generere mer trafikk til? Da burde du lære om SEO!

SEO har eksistert siden slutten av 90-tallet, men er minst like aktuelt i dag. Tidligere var det fokus på rigging av søkeord og oppsett av nettsider. I dag er søkevanene blitt endret og den digitale utviklingen har gjort Google mer avansert. Utviklingen er bygd opp av algoritmer og kunstlig intelligens, noe som stiller høyere krav til hvordan man skal nå toppen av Googles søkeresultater. Det handler kort sagt om å bli synlig på nett.

Det er flere ting som til sammen utjgør SEO. Det er viktig å bruke disse riktig, for å avgjøre om du har god SEO eller ikke. Jeg vil komme med 4 tips, i tråd med SEO, som kan hjelpe deg med å bli mer synlig på nett.

Brukervennlighet

Først og fremst gjelder det å ha en strukturert nettside som leverer optimalt på brukeropplevelse, dersom man skal nå toppen av de organiske (ikke-betalte) søkeresultatene. Det er viktig å koble opp brukerne sine opp mot det innholdet på internett som er mest relevant og som best svarer på det brukeren er ute etter. Nettsteder må tenke at brukerne som oftest har en intensjon når et søk blir foretatt.

Du kan selv sjekke om ditt nettsted er i tråd med Googles forventninger ved å bruke deres verktøy Google Structured Data Testing Tool.

Innhold

Innholdet er grunnleggende i en SEO sammenheng. Du har allerede generert et klikk gjennom å få brukeren til å besøke ditt nettsted. Det er derfor viktig at innholdet blir brukt på riktig måte. Hvis vi tar utgangspunkt i at du driver en nettbutikk, så vil innholdet som dukker opp på nettstedet bli erstattet med den hjelpen brukeren ville fått i en fysisk butikk. Godt innhold vil hjelpe brukeren med å finne ut av hvilket produkt som tilfredsstiller behovet mest.

Nøkkelord

Før man begynner å fylle nettstedet med mer eller mindre relevant innhold så må man gjøre en analyse av de viktigste ord og utrykk som man ønsker at søkemotorene skal finne på nettstedet. Man må være klar over at det kan være at brukerne tenker litt annerledes og derfor bruker andre synonyme ord og utrykk. Et verktøy kalt Keyword Planner (i Google AdWords) bør benyttes for å finne de mest relevante søkeordene knyttet til din bransje.

Du kan også benytte deg av verktøyet Keyword Tool som gjør mye av det samme som Keyword Planner, men gratisversjonen er noe begrenset. La oss si at du f. eks. driver en nettbutikk som selger skiutsyr. Etter at du har funnet de mest populære søkeordene knyttet til din nettbutikk via Keyword Tool (se bilde nedenfor), er det lurt å kopiere disse over
og inn i Keyword Planner i Google AdWords. Du vil da få en oversikt over nøkkelordene: Gjennomsnittlig antall søk per måned, hvilke ord som har høyest konkurranse og et foreslått bud for hvert søkeord.

Mobil

Å ha et nettsted som gir en mobilvennlig brukeropplevelse er obligatorisk i 2017. Det er en enorm andel av trafikken som foregår på nett i dag som går via mobil. Er ikke ditt nettsted optimalisert for mobil vil nettstedet umiddelbart virke mindre appellerende ovenfor besøkende. Benytter du deg av Google Analytics så kan du sjekke hvor mange som har besøkt ditt
nettsted via mobil eller PC (og henholdsvis tablet) ved å gjøre følgende:

1. Logg inn på Google Analytics.
2. Klikk deg inn på “MÅLGRUPPE” i menyen til venstre.
3. Klikk deretter på “Mobil” i menyen som dukker opp.
4. Klikk til slutt på “Oversikt”.

Du vil få opp en oversikt som viser hvilken enhetskategori de besøkende har benyttet seg av for å besøke ditt nettsted.

Enhetene vil gå under “mobile, desktop og tablet”.

Du kan sjekke om ditt nettsted er optimalisert for mobil ved å klikke her.

Kilder

https://hanspetter.info/2016/12/7-seo-trender-tips-2017/

https://findability.no/hva-er-nokkelord-i-seo-sammenheng/

https://www.minegensjef.no/hva-er-seo/

5 thoughts on “SEO: Hva er det egentlig?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *